ENG
  • Ученість — солодкий плід гіркого коріння.

  • Доклади серця свого до навчання і вуха свої до розумних слів

  • Вчись не для того, щоб знати більше, а для того, щоб знати краще.

  • Важлива не кількість знань, а якість їх.

  • Є тільки одне благо - знання й тільки одне зло - неуцтво.

  • Єдиний шлях, що веде до знання, - це діяльність.

  • Бич людини - це уявлюване знання.

  • Знання - сила.

  • Знання - знаряддя, а не ціль.

  • Запам'ятовувати вміє той, хто вміє бути уважним.

Донбаська державна
машинобудівна академія

Останні новини

Академія долучилася до написання Радіодиктанту національної єдності
1.jpg

Здобувачі освіти, викладачі і співробітники нашої Академії взяли участь у написанні Радіодиктант...

П'ятниця, 25 жовтня 2024
«Бронза» на міжнародних змаганнях із самбо
3.jpg

13 жовтня в м. Ларнака (Кіпр) завершилися змагання Молодіжної першості світу з самбо серед юнакі...

Четвер, 24 жовтня 2024
Петиція щодо підвищення І тарифного розряду ЄТС набрала голоси
1.jpg

Електронна петиція, що розміщена на Урядовому порталі, про підвищення І тарифного розряду ЄТС до...

Середа, 23 жовтня 2024
Команда ДДМА – найкраща в Донецькій області в другому етапі олімпіади з програмування
1.jpg

20 жовтня в онлайн форматі відбувся другий відбірковий етап «Першості України з командного...

Вівторок, 22 жовтня 2024
МАН ДДМА створює Академію дослідників штучного інтелекту
1.jpg

Мала академія наук ДДМА, яка динамічно розвивається навіть у важких умовах широкомасштабної агре...

Понеділок, 21 жовтня 2024

Студентське самоврядування ДДМА долучилося до круглого столу з питань розвитку вищої освіти України в умовах надзвичайних ситуацій та криз воєнного стану

3.jpg

Минулого тижня у Києві відбувся круглий стіл «Стратегія розвитку вищої освіти України в умовах надзвичайних ситуацій та криз воєнного стану. Розбудова мережі закладів вищої освіти України» – спільний захід Міністерства освіти і науки України, Національного Еразмус+ офісу в Україні, Національної команди експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+, Інституту вищої освіти НАПН України та Інституту демографії та проблем якості життя НАН України.

Захід пройшов у змішаному форматі – офлайн та онлайн, тож зібрав учасників із різних куточків України. До заходу долучилася Рада студентського самоврядування ДДМА. Представники Студради мали можливість доєднатися до обговорення в колі спікерів, що є експертами з питань реформування і розвитку вищої освіти України та отримати змістовні відповіді на актуальні питання, які турбують не лише студентів, а й інших стейкхолдерів освітнього процесу.

Основною метою зустрічі було обговорення викликів і перспектив розвитку вищої освіти, ґрунтовний аналіз та узагальнення поточних результатів реалізації Стратегії розвитку вищої освіти в Україні в умовах надзвичайних ситуацій та криз воєнного стану, визначення законодавчих передумов та основних концептів розвитку вищої освіти, зокрема модернізації мережі закладів вищої освіти, у контексті євроінтеграції.

Захід відкрив Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, який, спираючись на результати проведеного науковцями НАПН України дослідження «Мережа державних закладів вищої освіти України: аналіз ефективності та конкурентоспроможності», охарактеризував ситуацію у вищій освіті України, підкресливши нагальну потребу в модернізації мережі закладів вищої освіти, зокрема через негативний вплив на якість вищої освіти розпорошення обмежених ресурсів. Світлана Шитікова, Координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні, поінформувала учасників круглого столу про проєкти та конкурси Програми Еразмус+ 2024 р.

Заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+, представив ключові положення сучасної політики щодо вищої освіти та імплементації Стратегії розвитку вищої освіти України в умовах надзвичайних ситуацій та криз воєнного стану, а також основні концепти освітніх реформ, які впливають на модернізацію мережі закладів вищої освіти.

Національні експерти з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+, – Олег Шаров, Володимир Луговий, Олена Козієвська та Володимир Бахрушин, – виступили з презентаціями щодо актуальних проблем розвитку вищої освіти України в умовах надзвичайних ситуацій та криз воєнного стану та розбудови мережі закладів вищої освіти України.

Провідний науковий співробітник відділу соціальних та інституційних трансформацій вищої освіти Інституту вищої освіти НАПН України Юрій Вітренко, Заслужений економіст України, представив свою експертну точку зору щодо запровадження Стратегії розвитку вищої освіти на основі кількісних показників.

Особливий інтерес викликали питання інституційного розвитку, а також забезпечення відповідності змісту освіти потребам ринку праці, що обговорювалися у виступах Андрія Гожика та Юрія Рашкевича. Важливість цих питань для університету полягає у необхідності підготовки кваліфікованих фахівців, які можуть відповідати сучасним викликам і запитам суспільства.

Демографічні виклики та їх вплив на розвиток вищої освіти України в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення охарактеризував Дмитро Шушпанов, завідувач відділу демографічного моделювання та прогнозування Інституту демографії та проблем якості життя НАН України.

Особлива увага під час круглого столу була приділена актуальним змінам освітнього законодавства в контексті Стратегії розвитку вищої освіти України та євроінтеграційного вектору розвитку освіти й науки, проблемам формування студентоцентрованого освітнього середовища в закладах вищої освіти, можливостям академічної мобільності здобувачів освіти та потребам професійного розвитку співробітників закладів вищої освіти, питанням забезпечення якості, інклюзивності та інтернаціоналізації вищої освіти.

За результатами круглого столу учасники набули знання та розуміння щодо стратегічних цілей та завдань розвитку вищої освіти в Україні, механізмів їх реалізації та критеріїв оцінювання в умовах надзвичайних ситуацій та криз воєнного стану, а також щодо планування інституційного розвитку з урахуванням стратегічних цілей та завдань розвитку вищої освіти в Україні у контексті євроінтеграції.

Загалом, захід пройшов в атмосфері конструктивної дискусії та взаємодії. Студентське самоврядування Академії вдячне організаторам та спікерам за пріоритизацію ролі студентства в подальшому реформуванні системи вищої освіти України.


Костянтин Чоста,
голова Ради студентського самоврядування ДДМА