ENG
  • Ученість — солодкий плід гіркого коріння.

  • Доклади серця свого до навчання і вуха свої до розумних слів

  • Вчись не для того, щоб знати більше, а для того, щоб знати краще.

  • Важлива не кількість знань, а якість їх.

  • Є тільки одне благо - знання й тільки одне зло - неуцтво.

  • Єдиний шлях, що веде до знання, - це діяльність.

  • Бич людини - це уявлюване знання.

  • Знання - сила.

  • Знання - знаряддя, а не ціль.

  • Запам'ятовувати вміє той, хто вміє бути уважним.

Донбаська державна
машинобудівна академія

Останні новини

У Раді студентського самоврядування ДДМА зміни
3.jpg

Голова Ради студентського самоврядування ДДМА Костянтин Чоста склав свої повноваження у зв&rsquo...

Середа, 15 січня 2025
Пішов з життя викладач Академії Кабацький Володимир Іванович
11.jpg

4 січня цього року після тривалої боротьби із хворобою на 78-му році пішов з життя колишній викл...

Понеділок, 13 січня 2025
Заступник міністра освіти розповів про результати боротьби з ухилянтами в аспірантурі
1.jpg

Після ухвалення у травні закону про мобілізацію кількість охочих іти в аспірантуру різко підскоч...

П'ятниця, 10 січня 2025
90 років з дня народження поета Василя Симоненка
1.jpg

8 січня 1935 року в селі Біївці Лубенського району на Полтавщині народився поет, один із найяскр...

Середа, 08 січня 2025
МОН має дедлайн створення конкурентної мережі вишів
1.jpeg

Міністерство освіти і науки України має конкретний дедлайн створення конкурентної мережі закладі...

Вівторок, 07 січня 2025

Вітаємо першокурсників нової спеціальності «Хімія харчових продуктів»

glav.jpg

Цього року в нашій Академії відкрили нову спеціальність – 102 «Хімія» з унікальною освітньою програмою «Хімія харчових продуктів». Її побудовано на основі класичних університетських програм, і здобувачі освіти отримають загальну класичну університетську підготовку з хімії та будуть професіоналами в галузі хімії харчових продуктів. На теперішній час жоден заклад вищої освіти Донецької області не надає вищої освіти за спеціальністю «Хімія».

Кафедра хімії і охорони праці ДДМА вже давно має вагу в хімічному просторі регіону, і тому була пройдена акредитація спеціальності й набрана перша навчальна група. Ми поспілкувалися зі студентами і з’ясували, що географія наших першокурсників – Донецька й Луганська області. Дехто з них ще в школі захоплювався хімією і брав участь в олімпіадах. А дехто обрав наш виш, коли на власні очі побачив лабораторії кафедри хімії і охорони праці, поспілкувався з викладачами, пройшовся корпусами Академії.

Як з’явилася ідея відкриття нової спеціальності, нам розповів завідувач кафедри професор Анатолій Авдєєнко.

img_6.jpg

– Ідея відкриття спеціальності «Хімія» пішла від нашого ректора, він зауважив, що на нашій кафедрі є потенціал, є лабораторії, аспірантура, ми займаємося наукою, є держбюджетне фінансування. А саме ідея створення освітньої програми «Хімія харчових продуктів» належить доценту кафедри, канд. хім. наук Світлані Коноваловій. Цей напрямок збігається з нашим науковим напрямком органічної хімії – на кафедрі працюють викладачі, які спеціалізуються саме на цьому (усі кандидати хімічних наук з органічної хімії).

– Що стосується першого набору, – продовжує професор, – то в мне був досвід агітаційної роботи, тому наша кафедра активно почала діяти в цьому напрямку. Єдине, що нас засмутило й обмежило кількість наших потенційних абітурієнтів, це мала кількість школярів, що обрали на ЗНО предмет «Хімія». Та маємо надію, що цього року ми зможемо зацікавити школярів.

Щоб залучити школярів до занять хімією і підвищити рівень їхньої підготовки до ЗНО з хімії, на кафедрі проводилися заняття в хімічному гуртку «Хімічна студія» для школярів 9, 10 і 11-х класів шкіл м. Краматорськ. Школярі власноруч під керівництвом викладачів виконували хімічні експерименти.

Зараз наша Академія – єдине місце в Україні, де випускають фахівців за освітньою програмою «Хімія харчових продуктів». Випускники цієї спеціальності можуть працювати на підприємствах, в установах та організаціях хімічної, фармацевтичної, нафтогазової, харчової та агропромислової галузей, у криміналістичних лабораторіях, у лабораторіях метрології та стандартизації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Департаменту податкових та митних експертиз Державної фіскальної служби. Усе залежить від бажання, якісних знань та наполегливої праці кожного.

Отже, хочеться побажати удачі студентам у процесі отримання освіти, а також визнання й кар'єрного розвитку в майбутньому! А всім викладачам і тим людям, які взялися за розвиток нової спеціальності в нашій Академії, – успіхів у такій важливій справі!