ENG
  • Ученість — солодкий плід гіркого коріння.

  • Доклади серця свого до навчання і вуха свої до розумних слів

  • Вчись не для того, щоб знати більше, а для того, щоб знати краще.

  • Важлива не кількість знань, а якість їх.

  • Є тільки одне благо - знання й тільки одне зло - неуцтво.

  • Єдиний шлях, що веде до знання, - це діяльність.

  • Бич людини - це уявлюване знання.

  • Знання - сила.

  • Знання - знаряддя, а не ціль.

  • Запам'ятовувати вміє той, хто вміє бути уважним.

Донбаська державна
машинобудівна академія

Кафедра Автоматизації виробничих процесів

Із Різдвом Христовим і прийдешнім Новим роком!

Шановні викладачі, співробітники, здобувачі освіти і слухачі підготовчих курсів ДДМА!

Середа, 25 грудня 2024
Сесія наукових заходів зі штучного інтелекту в Академії

У ДДМА пройшла сесія зі штучного інтелекту (ШІ), до якої увійшли XXIII Міжнародна наукова конфер...

Понеділок, 23 грудня 2024
Перемога на Всеукраїнській історико-краєзнавчій конференції «Південно-Східна Україна: зі стародавності у ХХІ століття»

ХVІІ Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської та студентської молоді «Півд...

Четвер, 19 грудня 2024
Медіагрупа «Академія» – 25 років натхненної роботи

17 грудня медіагрупа «Академія» вважає своїм днем народження, бо саме в цей день 25 років тому в...

Вівторок, 17 грудня 2024
Всеукраїнська конференція «Мій рідний край, моя земля очима сучасників» об’єднала учнівську та студентську молодь з усієї України

ХV Всеукраїнська краєзнавча конференція учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очим...

Понеділок, 16 грудня 2024

Кафедра Хімії і охорони праці

Абітурієнту

Шановний абітурієнт!

Кафедра ХІМІЇ і ОП здійснює навчання студентів за спеціальністю

102 «ХІМІЯ» за наступними освітніми програмами:

  • ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА «ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ»;
  • ОСВІТНЬО-НАУКОВА ПРОГРАМА «ХІМІЯ».

  • Освітньо-професійна програма «Хімія харчових продуктів» спрямована на забезпечення студентам оволодіння концептуальними та методологічними знаннями зі спеціальності «Хімія», оволодіння методологією проведення хімічного синтезу та аналізу, здатність до використання спеціального програмного забезпечення, інформаційних технологій, розв’язання актуальних задач і проблем, прийняття ефективних професійних рішень в галузі хімії, зокрема, хімії харчових продуктів.

    Працевлаштування та конкурентні переваги випускників програми

    Отримана кваліфікація дозволить випускникам працювати на підприємствах, в установах та організаціях хімічної, харчової, фармацевтичної, нафтогазової та агропромислової галузей, у криміналістичних лабораторіях, у лабораторіях метрології та стандартизації, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Департаменту податкових та митних експертиз Державної фіскальної служби на посадах:

  • лаборант;
  • технік-лаборант;
  • асистент хіміка;
  • лаборант наукового підрозділу;
  • лаборант хімічного аналізу;
  • помічник майстра хімічного виробництва;
  • інші фахівці в галузі харчової та переробної промисловості.

  • ВСТУП НА ОСНОВІ ПОВНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ


    Термін навчання – 3 роки 10 місяців.


    Перелік конкурсних предметів (бюджет + контракт)
    (сертифікати ЗНО 2018, 2019, 2020, 2021 років):

    1. Українська мова;
    2. Хімія;
    3. За вибором: математика або Історія України, або іноземна мова, або біологія, або географія, або фізика.

    Для вступу на бюджет мінімальний конкурсний бал вступника має бути не менш як 125.

    Реєстрація на ЗНО: 1 лютого – 05 березня 2021 р.

    Реєстрація електронних кабінетів вступників: з 01 липня 2021 р.

    Прийом заяв в електронному вигляді: 14 – 23 липня 2020 р.

    Для вступу до ДДМА абітурієнту треба надати документи до приймальної комісії з 28 липня по 02 серпня 2021 року.


    Для абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних територій – вступ без ЗНО через ОЦ «Донбас-Україна».


    МАГІСТРАТУРА

    МАТЕРІАЛИ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ МАГІСТРІВ 2020 РОКУ ВИПУСКУ

    Спеціальність 102 Хімія, освітньо-професійна програма «Хімія харчових продуктів»

    Кваліфікаційна робота Мірошніченко Є.Я. «Визначення вмісту кофеїну в популярних сортах кави»

    Науковий керівник – к.х.н., доцент Юсіна Г.Л.

    Кваліфікаційна робота Плотніченко К.К. «Синтез та біологічна активність похідних бензоїлгідразиду»

    Науковий керівник – к.х.н., професор Авдєєнко А.П.

    УМКД

    МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ХІМІЯ»

    Освітньо-професійна програма на першому (бакалаврському) рівні

    «ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ»

    НЕОРГАНІЧНА ХІМІЯ
    ФІЗИЧНА ХІМІЯ
    КОМП'ЮТЕРНІ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ХІМІЇ

    Освітньо-професійна програма на другому (магістерському) рівні

    «ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ»

    ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕКИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
    АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК
    СУЧАСНІ МЕТОДИ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ХІМІЧНИХ СПОЛУК

    РОБОЧІ ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 102 ХІМІЯ

    СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 102 ХІМІЯ

    ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА “ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ” БАКАЛАВР

    Обов’язкові компоненти ОП

    ОК 1

    Іноземна мова

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 2

    Історія України та української культури

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 3

    Філософія

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 4

    Українська мова (за професійним спрямуванням)

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 5

    Вища математика

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 6

    Інформатика

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 7

    Фізика

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 8

    Безпека життєдіяльності та основи охорони праці

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 9

    Неорганічна хімія

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 10

    Аналітична хімія

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 11

    Фізична хімія

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 12

    Органічна хімія

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 13

    Колоїдна хімія

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 14

    Харчова хімія

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 15

    Комп'ютерні та інформаційні технології в хімії

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 16

    Хімія харчових добавок

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 17

    Вступ до освітнього процесу

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 18

    Курсова робота з Органічної хімії

     

    Силабус

    ОК 19

    Курсова робота з Харчової хімії

     

    Силабус

    ОК 20

    Навчальна практика, ознайомча

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 21

    Навчальна практика ”Вступ до фаху”

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 22

    Навчально-виробнича практика

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 23

    Виробнича практика

    Робоча програма

    Силабус

    ОК 24

    Комплексний кваліфікаційний екзамен зі спеціальності

    Програма іспиту

     

    Вибіркові компоненти ОП

    ВК 1

    Екологія

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 2

    Психологія

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 3

    Обробка результатів експерименту

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 4

    Хімія води

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 5

    Хімія високомолекулярних сполук

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 6

    Біологічно активні речовини в продуктах харчування

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 7

    Фізико-хімічні основи виробництва харчових продуктів

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 8

    Педагогіка середньої школи

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 9

    Методика навчання хімії

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 10

    Якість і безпека харчових продуктів

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 11

    Аналіз небезпечних і шкідливих речовин в продуктах харчування

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 12

    Хімія молекулярної кухні

    Робоча програма

    Силабус

    ВК 13

    Фізико-хімічні методи ідентифікації речовин

    Робоча програма

    Силабус


    СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 102 ХІМІЯ

    ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА “ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ” МАГІСТР

    Іноземна мова за професійним спрямуванням

    Методика викладання у вищій школі

    Психологія управління

    Сучасні методи ідентифікації хімічних сполук

    Сучасні методи якісного та кількісного аналізу

    Хімія отруйних речовин

    Актуальні проблеми застосування харчових добавок

    Охорона праці в галузі та цивільний захист

    Сертифікація харчових продуктів

    Сучасні напрями розвитку технологій виробництва харчових продуктів

    Сучасні фізико-хімічні методи у виробництві харчових продуктів

    Державне регулювання якості та безпеки харчових продуктів

    Новітні харчові продукти

    Актуальні проблеми харчової хімії

    Сучасні фізико-хімічні методи ідентифікації хімічних сполук

    Токсикологічна хімія

    Актуальні питання біоорганічної хімії

    Хімія біологічно активних речовин

    Виробнича практика

    Переддипломна практика

    НАВЧАЛЬНІ ПЛАНИ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 102 ХІМІЯ

    НАВЧАЛЬНІ ПЛАНИ

    СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 102 ХІМІЯ

    ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА “ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ”
    БАКАЛАВР (НА БАЗІ ПОВНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ)

    Навчальний план (рік вступу – 2019)

    Навчальний план (рік вступу – 2020)

    БАКАЛАВР (НА БАЗІ МОЛОДШОГО СПЕЦІАЛІСТА)

    Навчальний план (рік вступу – 2019)

    Навчальний план (рік вступу – 2020)

    МАГІСТР (НА БАЗІ БАКАЛАВРА, СПЕЦІАЛІСТА, МАГІСТРА)

    Навчальний план (рік вступу – 2019)

    Навчальний план (рік вступу – 2020)

    Навчальний план (рік вступу – 2021)

    ХІМІЧНІ СТУДІЇ

    ХІМІЧНІ СТУДІЇ


    На кафедрі хімії і охорони праці ДДМА проводяться заняття хімічного гуртка «ХІМІЧНІ СТУДІЇ» для школярів 9, 10 і 11 класів.

    На заняттях цього гуртка школярі власноруч під керівництвом викладачів виконують хімічні експерименти. Це значно поліпшує підготовку школярів до ЗНО з хімії, а також сприяє підвищенню інтересу школярів до хімії.

    Заняття «Хімічних студій» проводяться в аудиторіях кафедри хімії ДДМА. Всі викладачі кафедри приймають участь у підготовці і проведенні занять. Наприкінці кожного заняття школярів очікує красиве хімічне шоу.

    Додаткову інформацію можна одержати за телефонами:

    +380626-41-67-01 (кафедра Хімії і ОП);

    +38066-026-10-79 (завідувач кафедри Авдєєнко Анатолій Петрович).


    Невеликі відео огляди про заняття «Хімічних студій» Ви можете знайти за посиланнями

    Приготування розчинів

    Електролітична дисоціація

    Приготування розчинів заданої концентрації

    Класи неорганічних сполук

    рН. Індикатори

    Окисно-відновні реакції

    Якісні реакції деяких іонів

    Якісні реакції деяких органічних сполук

    Титрування

    ОСВІТНЬО-НАУКОВА ПРОГРАМА “ХІМІЯ”

    ТРЕТІЙ (ОСВІТНЬО-НАУКОВИЙ) РІВЕНЬ НАВЧАННЯ


    ВСТУП НА ОСНОВІ ДИПЛОМА СПЕЦІАЛІСТА, МАГІСТРА


    За всіма питаннями, що виникають щодо вступу до ДДМА для навчання за третім (освітньо-науковим) рівнем, звертайтеся до Відділу аспірантури ДДМА.


    Адреса: вул. Академічна, 72, ауд. 1311, м. Краматорськ, 84313, Україна.

    Тел: (0626) 41-80-29. Факс (0626) 41-63-15.

    E-mail: aspirantura@dgma.donetsk.ua.

    {nomultithumb}

    ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА “ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ”

    ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА “ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ”


    Фінансування підготовки здобувачів вищої освіти за цією програмою здійснюється за рахунок видатків державного бюджету у державних закладах вищої освіти (державне замовлення) та за кошти фізичних та/або юридичних осіб.


    ПЕРШИЙ (БАКАЛАВРСЬКИЙ) РІВЕНЬ НАВЧАННЯ

    Освітня кваліфікація:

    бакалавр з хімії

    (за посиланням наведено докладну інформацію щодо даної освітньої програми)


    ВСТУП НА ОСНОВІ ПОВНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ


    Термін навчання – 3 роки 10 місяців.


    Перелік конкурсних предметів (бюджет + контракт)
    (сертифікати ЗНО 2018, 2019, 2020, 2021 років):

    1. Українська мова;
    2. Хімія;
    3. За вибором: математика або Історія України, або іноземна мова, або біологія, або географія, або фізика.

    Для вступу на бюджет мінімальний конкурсний бал вступника має бути не менш як 125.

    Реєстрація на ЗНО: 1 лютого – 05 березня 2021 р.

    Реєстрація електронних кабінетів вступників: з 01 липня 2021 р.

    Прийом заяв в електронному вигляді: 14 – 23 липня 2020 р.

    Для вступу до ДДМА абітурієнту треба надати документи до приймальної комісії з 28 липня по 02 серпня 2021 року.


    Для абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних територій – вступ без ЗНО через ОЦ «Донбас-Україна»



    ВСТУП НА ОСНОВІ ДИПЛОМА МОЛОДШОГО СПЕЦІАЛІСТА


    Термін навчання – 2 роки 10 місяців.


    Для вступу на основі диплома молодшого спеціаліста обов’язковим є ЗНО з наступних конкурсних предметів:
    (сертифікати ЗНО 2018, 2019, 2020, 2021 років)

    1. Українська мова
    2. Математика


    В 2021 році на спеціальність “Хімія” можуть вступати молодші спеціалісти будь-якої спеціальності. 

    Зарахування на навчання за програмою “Хімія харчових продуктів” за прискореною формою навчання здійснюється за результатами ЗНО і фахового вступного випробування з дисципліни “Хімія” на базі ДДМА.


    Прийом заяв та документів: 14 – 23 липня 2021 р.
    Проведення фахового вступного випробування з хімії: з 24 липня до 30 липня 2021 року.




    ДРУГИЙ (МАГІСТЕРСЬКИЙ) РІВЕНЬ НАВЧАННЯ
    Освітня кваліфікація:

    МАГІСТР З ХІМІЇ

    (за посиланням наведено докладну інформацію щодо даної освітньої програми)


    ВСТУП НА ОСНОВІ ДИПЛОМА БАКАЛАВРА, СПЕЦІАЛІСТА, МАГІСТРА


    Термін навчання – 1 рік 4 місяці.


    Прийом здійснюється на основі:

    1) сертифікату ЄВІ з іноземної мови

    2) результатів вступних випробувань з хімії, які проводяться на базі ДДМА:

    Для вступників з неспорідненої спеціальності – додаткове вступне випробування з хімії.


    Реєстрація електронних кабінетів вступників, завантаження необхідних документів розпочинається 01 липня 2021 року.

    Реєстрація вступників для складання єдиного вступного іспиту з іноземної мови розпочинається 11 травня та закінчується 03 червня 2021 року. року (у приймальній комісії ДДМА, ауд. 2214)

    Фахове вступне випробування з хімії і додаткове вступне випробування з хімії (для вступників з неспорідненої спеціальності): з 19 липня по 30 липня 2020 р.


    За всіма питаннями, що виникають щодо вступу до ДДМА, звертайтеся до приймальної комісії.

    Приймальна комісія: Донецька обл., 84313, м. Краматорськ, ДДМА, бул. Машинобудівників, 39, 2-й корпус ДДМА, ауд. 2214. Тел.: (0626) 41-69-38; моб.тел. (066) 051 74 89.

    {nomultithumb}

    Магістр з хімії (наук)

    Детальніше...

    Магістр з хімії (проф)

    Детальніше...

    Бакалавр з хімії

    Детальніше...

    Сурженко Ольга Володимирівна

    На кафедрі працює з 2000 року

    Робочий телефон: (0626)-41-67-01

    Робоча кімната: 1408

    Поштова скринька: chimist@dgma.donetsk.ua

    Освіта: Новочеркаський політехнічний інститут

    Вчене звання:

    Вчена ступінь:

    Посада: лаборант кафедри

    Загальний стаж роботи: 33 роки

    Сурженко Ольга Володимирівна в 1983 р. з відзнакою закінчила Слов'янський хіміко-механічний технікум, в 1991 р. – Новочеркаський політехнічний інститут, хімічний факультет за фахом "Технологія неорганічних речовин".

    Має багатий досвід роботи в хімічних лабораторіях – працювала в центральній заводській лабораторії ДП "Хімпром" лаборантом хімічного аналізу 4 розряду, старшим лаборантом наукової частини ДДПУ м. Слов'янська.

    В ДДМА Сурженко О.В. працює з 2000 року лаборантом на кафедрі хімії.

    Веде підготовку до лабораторних робіт і допомагає викладачам проводити лабораторні роботи. Виконує роботи по експлуатації, обслуговуванню і дрібному ремонту лабораторного устаткування.

    Бере участь у виготовленні лабораторних установок, стендів і наочних посібників.

    Бере участь в проведенні роботи по професійній орієнтації молоді при вступі до вузу, а також на підготовчі відділення.

    Сурженко О.В. декілька років є секретарем трудового колективу факультету ФІТО.

    Лісняк Тетяна Пилипівна

    

    На кафедрі працює з 1983 року

    Робочий телефон: (0626)-41-67-01

    Робоча кімната: 1408

    Поштова скринька: chimist@dgma.donetsk.ua

    Освіта: Донбаська державна машинобудівна академія

    Вчене звання:

    Вчена ступінь:

    Посада: старший лаборант кафедри

    Загальний стаж роботи: 33 ріки

    Лисняк Т.П. закінчила в 1991 році Краматорський індустріальний інститут, машинобудівний факультет (вечірня форма навчання).

    В ДДМА працює з 1983 року, спочатку лаборантом, а потім – старшим лаборантом з матеріальною відповідальністю.

    Готує і допомагає викладачам проводити лабораторні роботи.

    Відповідає за стан лабораторної бази кафедри і її технічне оснащення приладами і устаткуванням. Організовує ремонт технічних засобів навчання, ремонт приміщень, меблів, експлуатацію і ремонт складного лабораторного устаткування і технічних засобів навчання. Самотужки виконує ремонт простого лабораторного устаткування.

    Також виконує всі вище перелічені роботи в наукових лабораторіях кафедри, організовує роботу аспірантів (підготовка установок, устаткування).

    Несе відповідальність за облік і збереження матеріальних цінностей на складах та в лабораторіях кафедри. Видає з витратних складів реактиви, кислоти, розчинники.

    Веде документацію відповідно до вимог до матеріально-відповідальної особи. Стежить за забезпеченістю студентів методичними розробками.

    Апухтіна Надія Василівна

    На кафедрі працює з 1975 року

    Робочий телефон: (0626)-41-67-01

    Робоча кімната: 1406

    Поштова скринька: chimist@dgma.donetsk.ua

    Освіта: Ставропольський технологічний технікум

    Вчене звання:

    Вчена ступінь:

    Посада: секретар кафедри

    Загальний стаж роботи: 44 роки

    Апухтіна Надія Василівна з жовтня 1975 року працює в ДДМА (колишній Краматорський індустріальний інститут),спочатку лаборантом по науково-дослідній роботі, а з вересня 1989 року переведена на посаду лаборанта учбового процесу, залишаючись за сумісництвом лаборантом науково-дослідного сектору.

    Апухтіна Н.В. веде документацію кафедри, займається набором і оформленням навчально-методичної, наукової документації і наукових публікацій по держбюджетній науково-дослідній роботі.

    Веде облік кореспонденції кафедри, складає звіти про виконання учбового навантаження викладачами кафедри. Організовує контроль за виконанням співробітниками кафедри доручень завідувача кафедрою, за виконанням інструктивних документів, що поступають на кафедру.

    Бере активну участь в громадському житті кафедри, була членом профбюро факультету і членом профкому інституту.

    Декілька років була громадським платником на факультеті і кафедрі.

    За свою роботу неодноразово відзначалася подяками і Почесними грамотами.

    Холмовой Юрій Петрович

    На кафедрі працює з 2001 року

    Робочий телефон: (0626)-41-67-01

    Робоча кімната: 1404

    Поштова скринька: mychim_156@ukr.net

    Освіта: Харківський державний університет, хімічний факультет

    Вчене звання: доцент

    Вчена ступінь: кандидат хімічних наук

    Посада: доцент

    Загальний стаж роботи: 53 років

    ORCID ID: 0000-0003-0549-2131

    https://orcid.org/0000-0003-2889-5603

    Холмовой Юрій Петрович з 1979 по 1982 рік навчався в аспірантурі на кафедрі аналітичної хімії Московського хіміко-технологічного інституту. У 1985 році захистив кандидатську дисертацію на тему "Розробка та дослідження іон-селективного електрода для визначення міді (І)" за спеціальністю 02.00.02 - аналітична хімія. Отримав два авторських свідоцтва на винаходи і опублікував 9 наукових робіт у вигляді тез доповідей і статей.

    З 2001 року по теперішній час працює на кафедрі хімії та охорони праці Донбаської державної машинобудівної академії спочатку асистентом, потім старшим викладачем, з 2003 року по 2007 за сумісництвом - заступником декана машинобудівного факультету, з 2008 року – доцентом.

    Холмовой Юрій Петрович викладає дисципліни "Хімія", "БЖД", "Громадянська оборона".

    За період роботи підготував і видав у співавторстві 3 навчальні посібники з грифом МОН України, 17 методичних вказівок.

    Протягом всього періоду роботи в академії Холмовой Ю.П. бере участь в науково-дослідній роботі. За результатами досліджень є автором/співавтором 37 публікації Holmovoi.pdf, в тому числі 8 - у спеціалізованих виданнях. Результати наукових досліджень постійно доповідаються на міжнародних і українських конференціях з питань вищої освіти і на конференціях з аналітичної хімії.